Onze weg naar de best geteste bitterballen

De best geteste bitterballen, wat maakt Royal Spelt zo uniek?

Wie in Nederland kent de heerlijke borrelhap “de bitterbal”? De bitterbal: een typisch oeroude Hollandse snack, die eigenlijk op geen enkele borrelkaart mag ontbreken. Door de jaren heen is de befaamde bitterbal menigmaal getest en komt daar weer eens in de zoveel tijd een vermelding van “de best geteste bitterbal”. De best geteste bitterbal mag dan ook niet ontbreken op je Bucketlist. Ook de nieuwsgierige toerist wil graag de best geteste bitterbal proeven en daarom zal de bitterbal regelmatig op de verlanglijst staan van bezoekers van ons land. De bitterbal is een allemansvriend en er wordt regelmatig door de consument gecheckt wat heden ten dage de best geteste bitterbal is.

VEGETARISCHE BITTERBALLEN.jpg
Vegetarische Bitterballen
BIOLOGISCHE_BITTERBALLEN_BIER.jpg

De best geteste bitterbal voor Horeca Nederland

Als potentiële klanten ons benaderen is dit bijna altijd met een succesvol resultaat en houden zij met ons een langdurige relatie. Dit komt omdat wij ook ons assortiment verbreden en ons aanpassen aan de laatste wensen van de consument. De geïnteresseerde horeca ondernemer benadert Royal Spelt (via de website of telefonisch) en vraagt een samplepakket aan. Na het testen / proeven van de samples die wij snel, gratis en vrijblijvend bezorgen, blijkt keer op keer dat deze bitterballen als best worden getest.

De Horecaondernemers zijn kritisch. Zij moeten ook kritisch zijn. Dit is in groot belang van het slagen van hun onderneming. Het is daarom voor ons een grote eer dat de meeste Horecaondernemers vinden dat de bitterballen van Royal Spelt de best geteste bitterballen van Nederland zijn.

Biologische Bitterballen Bier

Na het proeven van onze proeverij zijn ze bijna allemaal overtuigd: de bitterballen van Royal Spelt zijn de best geteste bitterballen!

De klanten laten ons regelmatig weten dat de bitterballen als zeer positief worden ontvangen. Het is leuk dat onze relaties dit geheel op eigen initiatief aan ons laten weten, zodat wij goed op de hoogte blijven en weten dat onze bitterballen nog steeds als best getest worden beschouwd. Men wil na het proeven geen andere bitterbal meer dan die van Royal Spelt. De heerlijke bitterballen van Royal Spelt zijn dus nog niet officieel als best geteste bitterballen bestempeld, maar klanten van Royal Spelt hebben deze bitterballen al geruime tijd geleden als best getest en daar zijn wij trots op!

BIOLOGISCHE_BITTERBALLEN_OP_SCHAAL_KAPPE
Biologische Bitterballen Op Schaal Kappertjes
BIOLOGISCHE_BORD_BITTERBALLEN.jpg
Biologische Bord Bitterballen

Hoe zijn wij gekomen tot de “best geteste bitterbal”?

Royal Spelt heeft een aantal jaren geleden besloten om de beste bitterbal van Nederland te produceren.

 

Ik, Michael Kapoen, haalde elke week een kroketje op de markt. Een “lekkere” van een niet nader te noemen bekend merk. Op een gegeven moment had ik er geen plezier meer in en vond dat de kroketten meer naar meelballen smaakten en dacht: “ik maak ze zelf, maar dan wel een hele lekkere!”

Na één probeer-versie was mijn vrouw, die bijna nooit een kroket eet, zo enthousiast dat ze bleef aandringen om deze op grote schaal te produceren en zij zou ze dan gaan verkopen. Ik moet zeggen “ze waren ook echt heel lekker. De geur alleen al deed je watertanden”.

 

Twee jaar later en een aantal versies verder was ik er ook zelf van overtuigd: onze bitterballen worden de beste van Nederland, want van de oude merken was ik niet meer onder de indruk. De oude merken maakten ook alleen rund of kalfsvlees bitterballen. Zij hebben eigenlijk nooit een top groentebitterbal gemaakt zoals Royal Spelt heeft gedaan. Hierin is Royal Spelt dan ook weer het meest onderscheidend en zijn ze uniek! 

 

Het begon allemaal vanuit onze huiselijke keuken. Gewoon een pannetje verse bouillon met het beste rundvlees opzetten. Alleen de beste ingrediënten met verse groenten, kruiden en specerijen. En dan testen, testen en nog eens testen: verschillende ingrediënten. Heerlijk vonden we dat om te doen. En spannend! Daarna maakten wij met deze bouillon onze salpicon (ragout) met het beste graan, 100% biologisch spelt! Moeilijker te bereiden dan met het reguliere tarwebloem, want spelt heeft nu eenmaal een andere werking en het gaat langzamer.

 

Wij hebben vele “pannetjes” op het vuur gezet met iedere keer weer een verbetering. Hoe is het paneermeel (spelt) samengesteld, krijgen wij dit wel goed? Nog een smaak toevoegen of juist niet? De testbitterballen worden dan met de hand gedraaid en na een aantal dagen in de diepvries komt het spannende moment: hoe bakken (frituren) ze en hoe smaken ze? Na vele testen werd dan eindelijk onze eerste bitterbal: de rundvleesbitterbal “geboren”. Hierop volgde heel snel de Groente- Parmezaan en de Groente (veganistisch).

De best geteste bitterballen van oude merken verbeteren

Als we de best geteste bitterballen analyseren, proeven we veel details die goed zijn, maar er zijn er ook die verbeterd kunnen worden. Bij Royal Spelt behouden we het goede en gaan we aan de slag met de verbeterpunten. Op die manier verbeteren we de best geteste bitterballen en proberen we deze te overtreffen.

 

In het verleden werden de best geteste bitterballen en kroketten ook gemaakt met passie, ambacht en aandacht. Denk aan Kwekkeboom en Van Dobbe. Maar helaas zijn de goede oude merken overgenomen door investeringsmaatschappijen en gecommercialiseerd. Passie en interesse zijn weg en hebben plaats gemaakt voor “veel geld verdienen”. De goede ingrediënten werden door de nieuwe eigenaren vervangen door goedkope en ook wel minder gezonde toevoegingen. De vulling werd drastisch verminderd en de bereiding gestandaardiseerd. Kortom, veel goedkoop, maar van veel mindere kwaliteit. De keuze is reuze, maar of deze bitterballen nu echt verantwoord zijn, valt te betwijfelen.

BIOLOGISCHE_BORD_BITTERBALLEN.jpg

De best geteste biologische bitterbal

Zo werken wij bij Royal Spelt met ieder nieuwe snack. Pannetje na pannetje wordt opgezet en wordt er getest. Niet alleen door ons, door onze vrienden, familie en uiteindelijk de klanten en consumenten. Inmiddels zijn deze processen natuurlijk zodanig ontwikkeld, zodat wij in het groot kunnen produceren. De processen tijdens de productie worden door ons goed bewaakt, want het is onze wens en eis dat de bereiding van onze snacks op professionele wijze en volgens de regels van biologisch produceren plaatsvindt.

Dit houdt in dat wij niet kunnen, mogen en willen “vals spelen”. Dus geen kunstmatige ingrediënten zoals E621. Ondertussen bedenken de fabrikanten verschillende namen voor deze toevoeging om de klant om de tuin te leiden (zoals Ve-tsin, MSG en (Mononatrium)glutamaat, etc. ). Kijkt u eens op de verpakking van uw snacks. Bijna zeker dat één van deze toevoegingen vermeld staat. Wij vinden het een mooie strijd om zonder deze foute toevoeging, toch de best geteste bitterbal te produceren.

Ons assortiment “Best geteste bitterbalen”

Momenteel hebben wij ook diverse vegetarische en veganistische snacks in ons assortiment. Dit is een belangrijke en snel groeiende markt. Onze vegan en vega bitterballen komen ook als “best geteste bitterbal” uit de bus. Snacks zonder dierlijke ingrediënten zijn hot en er wordt steeds vaker naar gevraagd. Onze veganistische oesterzwam bitterbal is in onze stand tijdens de Biobeurs 2020 als zeer goed ontvangen en aldaar zeker als best geteste (veganistische) bitterbal bestempeld. De biologische oesterzwam bitterballen waren niet aan te slepen en men stond in de rij voor deze snack.

Verder is onze onderscheidende en heel lekkere biologische Jersey kaas bitterbal (met een prijswinnende kaas), maar dan in de vorm van een minikroketje van 30 gram. De enige biologische kaaskroket ter wereld! Deze zal zeker als best geteste bitterbal of minikroket naar voren komen, want wat dat betreft is Royal Spelt uniek in de Wereld.

De bitterballen van Royal Spelt worden, in tegenstelling tot de meeste andere bitterballen, gemaakt zonder kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen, ze zijn puur natuur op basis van het beste graan, nl. bio speltbloem. Onze doelstelling en tevens dé grote uitdaging blijft om op biologische en ambachtelijke wijze heerlijke bitterballen te maken.

Welke factoren maken onze bitterballen de best geteste bitterballen?

  1. Beste ingrediënten

Uitsluitend verse groenten en kruiden, puur natuur, 100% spelt en biologisch. Wist u dat biologische groenten en kruiden veel aromatischer zijn. Kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen zijn dus helemaal niet nodig!

  1. Passie en talent

Onze bitterballen worden gemaakt met passie! Wij hebben de ambitie om heerlijke en gezondere snacks op de beste manier te maken met liefde voor het werk en het uiteindelijke resultaat.​ Wij halen echt voldoening uit het maken van de best geteste bitterbal en maken dit ook waar.

  1.    2. Aandacht

Omdat we met passie werken, nemen we de tijd om de bitterballen te maken. Onze volledige aandacht gaat uit naar het samenstellen van deze bitterballen en op die manier maken we het verschil. Door met aandacht te werken hebben we oog voor de details, waardoor onze bitterballen zich onderscheiden van andere.

  1. Ambacht

Doordat Royal Spelt met passie werkt, streeft zij naar perfectie. Door ervaring tijdens het maken van de bitterballen, hebben we inzichten opgedaan en bezitten we de nodige kennis en skills die maken dat we het beste resultaat verkrijgen. Wij maken zelf de bouillon, snijden de groenten, bakken en koken. Dat is niet altijd even leuk om bijvoorbeeld 150 kilo van het beste kaas te raspen, maar je hebt dan uiteindelijk wel de best geteste bitterbal.

  1. Interesse

De laatste factor die we benoemen is het hebben van interesse in het product, vak en in de wensen van de Horeca en de consument. Wat wil de consument als hij de best geteste bitterbal proeft, wat zijn de verwachtingen? Omdat de vraag veranderd, veranderen wij ook. Wij vragen, luisteren en handelen naar de behoefte van de consument en ondernemer. We willen ons steeds verbeteren zijn we bovendien altijd benieuwd naar de reactie van de consument op het resultaat. Ook als het niet goed is, dan kunnen we verbeteren.

Onze best geteste bitterballen naar landelijke bekendheid

Elke bitterbal begint met een bouillon en bij ons begint daar al de passie en fantasie! Nog voordat we aan de slag gingen met onze proefversie, wisten we reeds hoe die moest smaken en liep het water ons al in de mond.

Het verschil tussen onze ambachtelijke bitterbal en de best geteste bitterballen zijn voor de fijnproever direct herkenbaar. Veel smaak en een heel andere beleving! Je proeft bitterballen zoals bitterballen oorspronkelijk bedoeld zijn.

Het zal niet lang duren voordat Royal Spelt bekendheid zal krijgen en door media geroemd worden als “De best geteste bitterbal van Nederland”.